Så kallt får det vara inomhus

Så kallt får det vara inomhus

Fryser du i lägenheten? Det finns gränser för hur låg inomhustemperaturen får vara. Här är fyra värmande tips.


Den sibiriska iskylan håller Sverige i sitt grepp. De låga temperaturerna har fått många att kontakta SBC, Sveriges Bostadsrättscentrum, med frågor om hur kallt det egentligen får vara i lägenheter, skriver Svenska Dagbladet.

SBC hänvisar till Folkhälsomyndigheten som rekommenderar en lufttemperatur på 20-23 grader inne i lägenheter. Om temperaturen sjunker under 20 grader finns det god anledning att kontakta styrelsen eller värden.

Men det finns konkreta åtgärder att ta till när gradantalet blir lågt i bostaden. Här är tre värmande tips:

1. Kolla dina element
Kontrollera elementen i bostaden. Om elementen är ojämnt tempererade kan du behöver lufta dem. Tänkt på att inte täcka för radiatorerna med möbler som blockerar värmen.

2. Täta dina fönster
Kalldrag från fönster och dörrar sänker temperaturen i lägenheten. Med tätningslister kan du effektivt minska drag och energiläckage.

3. Flagga i tid
Kontakta din styrelse eller hyresvärd så snabbt som möjligt om du har under 20 grader i lägenheten. Det kan nämligen ta lite tid att hitta orsaken till varför gradantalet är för lågt.

4. Kontakta kommunen
Om du, trots att du påtalat att du har för kallt i din bostad, inte får någon hjälp bör du kontakta kommunens miljö- och hälsoskyddsförvaltning. De kan göra en bedömning av vilka faktorer som tillsammans spelar in i ditt otillfredsställande inomhusklimat.