Håll elräkningen i schack

Håll elräkningen i schack

Den isande kylan riskerar att höja din energikostnad avsevärt. Men det finns sätt att hålla elräkningen i schack. Här är tipsen som gör att du "går plus" när termometern visar minus.


Nu när den sibiriska iskylan håller landet i sitt grepp vill man gärna ha det varmt och mysigt hemma. Vi höjer temperaturen på våra element, badar och duschar varmt och tänder fler lampor än under sommarhalvåret.

Det är kanske inte så konstigt att 70 procent av elförbrukningen sker mellan oktober och mars. Och det sätter sina spår - inte minst på elräkningen.

Som tur är finns det sätt att hålla elkostnaderna nere även när temperaturerna är väldigt låga. Här är tipsen som hjälper dig på traven:

1. Använd kroppsvärmen
Är ni många som bor tillsammans bidrar ni alla till att värma upp hemmet och då brukar det gå att sänka temperaturen i de gemensamma rummen.

2. Lager på lager
Bor du i villa och kan tänka dig att ta på dig en stickad tröja när du är hemma kan du räkna med fem procent lägre kostnad för varje grad du sänker värmen.

3. Fyll tvättmaskinen
Utnyttja tvättmaskinens kapacitet. Tvätta hellre sällan med full maskin än ofta med maskinen halvtom.

4. Använda vattenkokare
För kaffe- och tedrickare är det bra att veta att en vattenkokare är mycket mer effektiv än vad spisar är. Vattenkokare kan även användas till att förkoka pastavatten och annat. Detta går mycket snabbare och drar mindre energi än att fylla en stor kastrull med vatten och vänta på att den ska koka upp.

5. Möblera smart
Placera inga stora möbler framför element eller andra värmekällor då dessa hindrar värmen från att sprida sig i rummet.

6. Städa bakom kyl och frys
Damm som samlas bakom kyl och frys bidrar till att kylaggregatet pressas till att jobba hårdare och på så sätt förbruka mer energi. Damma därför regelbundet av bakom kyl och frys för att undvika detta.